25-08-04

Gustav Viegeland

Ik heb al verschillende vragen gekregen over het beeld op de voorkant van mijn geboortekaartje. 

"Is het naar het model van je papa en je mama gemaakt? Zoja, hoe komt het dat je papa dan zo weinig haar heeft?" (nog minder dan nu, bedoelen ze dan ;-)
"Dat beeld staat in Frankrijk, hé? Ik heb het een keer zien staan op een plein tijdens een vakantie in de Loire-streek..."

Het komt niet uit Frankrijk, wel uit Noorwegen. Papa en mama hebben de foto gemaakt in Oslo tijdens hun reis naar de Noordkaap. Het beeld staat in het Viegeland-park, een uitgestrekt park vol schitterende kunst, allemaal van dezelfde artiest.
Gustav Viegeland heeft het volledige park mogen ontwerpen en voorzien van beelden. Hij heeft er zo'n 32 jaar aan gewerkt, en het resultaat mag dan ook gezien worden. Centraal in zijn beeldhouwkunst staan de verschillende levenscycli, van geboorte tot de dood, van generatie tot generatie.

Dominant in het park vind je een enorme monoliet met daarrond 121 beelden die elk een fase in het leven uitbeelden. Het leuke aan deze beeldengroep is dat de beelden zeer toegankelijk zijn, letterlijk dan. Kinderen kruipen erop, koppeltjes poseren ernaast, eronder of ertussen.

Eén van die beelden staat op mijn geboortekaartje. Papa en mama waren onmiddellijk betoverd door het beeld toen ze het de eerste keer zagen en dachten waarschijnlijk toen ze er een foto van namen: dit komt ooit nog van pas.

Bij de hyperlinks heb ik een link geplaatst naar een fotoalbum met nog meer werk van Gustav Viegeland.

Voor de rest loopt alles prima. De vroedvrouw is vandaag nog eens langsgeweest en heeft gezien dat ik een serieuze eetlust kan hebben: 110 ml in plaats van 70. Dat belooft voor later.

Chiaokes

Rune
20:10 Gepost door Rune | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.